Če ste se odločili za nakup masažnega bazena Wellis veste, da ste dobili kakovosten izdelek, pa vendar, da bi le-ta pravilno deloval in preprečil nastanek vodnega kamna ter druge umazanije v vodi potrebuje kemikalije v obliki klora ali broma. Veliko ljudi ni seznanjenih o teh dveh kemikalijah, niti o tem katero je najbolj primerno izbrati; zato smo za vas pripravili kratek in priročen vodnik, kateri vam bo pomagal razumeti zakaj imata prav ti dve kemikaliji pomembno vlogo pri sanaciji masažnega bazena.

KAJ JE KLOR?
Klor je element v tabeli periodični sistema in se najpogosteje uporablja kot sredstvo za vzdrževanje, čiščenje in sanacijo plavalnih bazenov, saj deluje kot razkužilo. Običajno ga lahko dobimo v obliki tablet ali majhnih palčk in se postavi neposredno v vodo, da pričnemo proces čiščenja. Znotraj vode se relativno hitro razbije in raztopi, da začne postopek sanacije. Klor nato začne ustvarjati spojine, ki se imenujejo kloramini. Ti nastanejo tako, da se kombinirajo bodisi z amonijakom ali dušikom na podlagi katerih nato nastane značilen vonj po kloru.

KAJ JE BROM?
Brom je še en element iz tabele periodičnega sistema, ki je v isti skupini kot klor. Brom se uporablja za veliko stvari, glavni namen njegove uporabe pa je prav tako čiščenje vode, vendar se veliko bolj počasneje raztaplja kot klor, kar pomeni, da je bolj stabilen, ko je izpostavljen višjim temperaturam. Zaradi tega je tudi bolj primeren pri čiščenju ter vzdrževanju vode v masažnem bazenu kot klor, saj traja dlje časa, da se raztopi, kar pa pomeni, da ga tudi potrebujete manj. To je pravzaprav učinkovitejša metoda s katero boste dolgoročno prihranili denar, ker vam ne bo treba kupovati večjih količin klora, da bi redno očistili in prečistili svoj masažni bazen.

KAJ IZBRATI?
Oba elementa imajo svoje zasluge in se vsakodnevno uporabljata za različne naloge. Na primer, klor se najbolje uporablja v bazenih v velikem komercialnem merilu, saj lahko hitro in enostavno očisti bazen, vendar ga nekateri ljudje uporabljajo tudi za svoje masažne bazene. Brom je sicer bolj primeren za čiščenje in vzdrževanje masažnih bazenov, saj je zaradi počasne stopnje raztapljanja stroškovno bolj učinkovita rešitev.